2019-05-23 22:00:59

SAMOBOR, GRGOSOVA ŠPILJA I BIO PARK DIVLJE VODE - TERENSKA NASTAVA UČENIKA RAZREDNE NASTAVE

U utorak 21. svibnja 2019. godine učenici nižih razreda zajedno sa svojim učiteljicama krenuli su na terensku nastavu u Samobor. Smjestili su se u dva autobusa te započeli putovanje. Uživali su u prekrasnim krajolicima.


Stigli smo do Samobora.


Vodič, gospodin Josip, pokazao nam je gradske znamenitosti i kuće uz rijeku Gradinu koje su nas podsjetile na Veneciju. Ispričao nam je legende vezane uz Samobor i upoznao nas sa župnom crkvom sv. Anastazije.

Nakon toga uputili smo se u Livadićev dvorac, danas Samoborski muzej. U muzeju smo razgledali bogatu etnografsku i povijesno-geološku zbirku. Saznali smo da je i na području Samobora bilo Panonsko more te da je zgrada u kojoj se nalazi muzej bila okupljalište iliraca i da se naziva po Ferdi Livadiću koji je prema tekstu Ljudevita Gaja skladao prvu hrvatsku budnicu „ Još Hrvatska ni propala“.

Slijedio je odlazak na sladoled i čuvene samoborske kremšnite. Neka se Samoborci ne ljute, mamine kremšnite su bolje.

Naše putovanje nastavilo se prema prirodnoj znamenitosti Samobora – Grgosovoj špilji. Pred špiljom je održano izlaganje o špilji i njenom otkriću. Špilja ima dvije dvorane, dugačka je 30 metara, bogata je sigama, a visinska razlika od ulaza do dna iznosi 19 metara. Ime je dobila po Josipu Grgosu koji ju je otkrio 1973. godine. To je jedna od najljepših špilja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a zbog bogatog špiljskog nakita proglašena je zaštićenim spomenikom prirode.

Slijedio je šećer na kraju - Bio park Divlje vode. Na ovom prekrasnom mjestu, okruženom brežuljcima i netaknutom prirodom, proveli smo nezaboravne trenutke u igri, druženju i vožnji vlakićem.

Terenska nastava ostala nam je u lijepom sjećanju, a dio toga zabilježili smo na fotografijama.


Osnovna škola Bisag