2024-04-11 22:58:00 POSJET GOSPODARSKOJ ŠKOLI U VARAŽDINU Učenici 5. i 6. razreda, polaznici B1 aktivnosti Kompjutorska daktilografija i Slastičari posjetili su Gospodarsku školu u Varaždinu. Daktilografi su u pratnji učiteljice Anice Kukec prisustvovali oglednom satu Daktilografije 1. i 4. razreda, smjer Administrativni tajnik, a slastičari su u pratnji učiteljice Lidije Klaus prisustvovali nastavi u praktikumu za kuhare i konobare. U pratnji je bio i pedagog Branimir Vincek. Nakon srdačne dobrodošlice i upoznavanja svaka je skupina započela s planiranim aktivnostima. KOMPJUTORSKA DAKTILOGRAFIJA Nastavnica Kompjutorske daktilografije prof. Sandra Kuča i njezine učenice srdačno su nas dočekale i predstavile nam kako izgleda jedan sat daktilografije u njihovoj školi. Učenice uče i vježbaju brzo pisanje na tipkovnici čak 4 sata tjedno uz pomoć raznih aplikacija, vježbanjem prijepisa s duplog ekrana ili udžbenika, pisanjem diktata brzine i točnosti. Predstavile su nam se učenice 4. razreda koje su sudjelovale na brojnim natjecanjima u brzom tipkanju, a jedna učenica sudjelovat će ove godine i na državnom natjecanju. Naši mali daktilografi vidjeli su uživo kako učenica Marija brzo tipka, a kada su vidjeli da tipka 366 znakova u minuti ostali su bez riječi. Zaključili smo da nas čeka još jako puno vježbanja da postignemo takvu brzinu pisanja, no nismo se obeshrabrili. Na vrlo sličan način i mi vježbamo tipkanje u našoj školi, napredak je vidljiv, a tko zna, možda će za dvije, tri godine u ovoj istoj školi i u ovom istom kabinetu netko od naših malih daktilografa tipkati brzinom od 400 slova u minuti. SLASTIČARI Nakon uvodnog predstavljanja profesorica Andrijana Herceg povela je učenike u praktikum kuhara gdje su nas dočekali nastavnik kuharstva Ivan Tomas i učenici smjera Hotelijersko - turistički komercijalist. Oduševila nas je profesionalna kuhinja, a još nas je više oduševio zadatak koji su nam namijenili - pripremanje varaždinskih klipića. Prvo su nas PowerPoint prezentacijom upoznali s receptom i načinom pripremanja klipića, a potom je uslijedio praktični dio. Već pripremljeno tijesto naši su učenici naučili razvaljati i zarolati u vrlo prepoznatljiv oblik varaždinskog klipića --》duljine 20 - 25 cm, s četiri preklopa. Naučili smo da je klipiće nakon toga potrebno ostaviti da se opet dignu, potom premazati jajetom i posipati kuminom. Dok smo čekali da se klipići ispeku, posjetili smo praktikum konobara, a pridružili su nam se i daktilografi te ravnateljica Gospodarske škole Jasminka Kelemen. Tamo nam je nastavnica ugostiteljstva objasnila kako pravilno otvoriti i poslužiti buteljirano vino, a učenici su to i demonstrirali. Naše zajedničko druženje završili smo degustacijom klipića koji su savršeno ispali! Puni dojmova vratili smo se u našu školu - daktilografi jedva čekaju sljedeći sat Kompjutorske daktilografije na kojem će isprobati novu aplikaciju za mjerenje brzine i točnosti pisanja koju su im preporučili kolege daktilografi u Varaždinu, a slastičari jedva čekaju isprobati dobiveni recept za varaždinske klipiće. Zahvaljujemo ravnateljici, nastavnicima i učenicima Gospodarske škole Varaždin na vrlo ugodnom i poučnom boravku u njihovoj školi.
|
Osnovna škola Bisag |