preskoči na sadržaj
Vijesti

POSJET ZAGREBU I TRŽNICI DOLAC - "TRBUHU GRADA", 2. DAN MOBILNOSTI


Drugi dan mobilnosti proveli smo, zajedno s gostima iz Litve, Portugala, Rumunjske i Slovenije, u Zagrebu, glavnome gradu Republike Hrvatske.


Uz stručno vodstvo na engleskome jeziku posjetili smo Zagrebačku katedralu, najveću hrvatsku sakralnu građevinu i jedan od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine.


Nakon katedrale šetnju smo nastavili do tržnice Dolac, gdje nas je dočekao predstavnik Grada Zagreba nadležan za gradske tržnice. On je kroz kratku priču goste upoznao s poviješću tržnice na Dolcu i s činjenicom da je to jedno od najposjećenijih mjesta u Zagrebu. S obzirom na to da nas je dočekao pokraj kipa „kumice Barice“, ispričao nam je tko su kumice – to su žene iz okolice Zagreba koje uzgajaju vlastito voće i povrće ili rade domaći sir i vrhnje koje prodaju na tržnici. Šetnjom po tržnici naši su se gosti uvjerili u bogatu ponudu domaćih proizvoda, a imali smo priliku upoznati gospođu Đurđicu koja već 50 godina trguje na Dolcu i poslužila je kao „model“ za izradu kipa „kumice Barice“.


Put nas je dalje naveo kroz tunel Grič i Kamenita vrata prema Gornjem gradu. Gostima je posebno zanimljiva bila legenda o Majci Božjoj s Kamenitih vrata. Na Markovom trgu čuli smo priču o Matiji Gupcu, a potom smo se uputili prema kuli Lotrščak. Tamo je točno u podne uslijedilo iznenađenje za naše goste - pucanj Gričkog topa koji ih je uistinu iznenadio!


Spustivši se s Gornjeg grada, uputili smo se Ilicom do Muzeja iluzija u kojem smo svi uživali i ostali zadivljeni jer ništa nije onakvo kakvim se čini! A od tih saznanja smo postali gladni i otišli smo na ručak! Slobodno vrijeme nakon ručka svi smo iskoristili za šetnju i uživanje u ljepotama grada Zagreba.


Predvečer smo se puni dojmova uputili prema Bisagu i Varaždinu.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Keleminec   datum: 22. 10. 2019.

    


« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


  


              

preskoči na navigaciju