preskoči na sadržaj
Vijesti

DOČEKALI SMO GOSTE U ERASMUS+ PROJEKTU, 1. DAN MOBILNOSTI


Sve ove dane, od početka nastavne godine, na web stranici škole novosti nije bilo. Svi smo se marljivo pripremali i uređivali školu za veliki finale. Doček sudionika Erasmus+ projekta, kojeg je i naša škola član. Roditelji su uređivanjem punktova u duhu plodova zemlje uz glavnu cestu dočekali goste, a mi smo dali sve od sebe u školi uređenjem prostora i drilanjem učenika do savršenstva da izvedu najbolji program svog života - i to na engleskom jeziku.

Učenici od 11 do 15 godina i učitelji osnovnih škola iz Litve (Kretinga), Slovenije (Ajdovščina), Portugala (Mesao Frio) i Rumunjske (Buzau) stigli su danas u Osnovnu školu Bisag, u školu partner u projektu Erasmus+ pod nazivom EcoStep in Europe.

Naime, kroz pet mobilnosti tijekom 24 mjeseca učenici i učitelji razmjenjivat će primjere dobre prakse i provoditi aktivnosti na području zaštite okoliša, prirodnih znanosti, geografije i engleskog jezika. Bavit će se temama poput eko turizma, eko turističkih središta, zaštite okoliša, zdrave ekološke hrane i eko transporta.

- Dosad smo odradili dvije mobilnosti: u prosincu 2018. u Rumunjsku, u svibnju 2019. u Sloveniju i iz Osnovne škole Bisag u mobilnosti je bilo dosad uključeno sedam učitelja i 10 učenika – rekla je Draženka Švelec-Juričić, ravnateljica Osnovne škole Bisag.

Tema susreta u Hrvatskoj čiji je domaćin Osnovna škola Bisag je zdrava hrana („Clean eating“) i sve planirane aktivnosti tijekom četiri dana susreta, a koji će trajati od 21. do 24. listopada vezane su uz tu temu.

- U Hrvatsku su došla 33 učenika i učitelja iz četiri zemlje. U organizaciji i realizaciji susreta u Osnovnoj školi Bisag, osim učitelja koji su članovi projektnog tima, sudjeluju svi zaposlenici škole i svi učenici – istaknula je Švelec-Juričić.

Na putu do škole čekalo ih je iznenađenje; vrijedni roditelji uredili su županijsku cestu koja vodi do škole na način da su pored ceste prikazali bogatstvo jesenskih plodova, prizore iz svakodnevnog života ljudi našega kraja, stare alate, ručne radove…

Još jedno iznenađenje dočekalo ih je prije samog dolaska u školu; pozdravila ih je grofica Lujza, a posljednji kilometar do škole vozili su se kočijama predvođenim konjanikom. Spektakularan doček nastavio se svečanim programom dobrodošlice u holu škole kojemu su nazočili župan Varaždinske županije Radimir Čačić i načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot.

Programom su ih učenici uveli u život škole, pjesmom i plesom prikazali prošlost i sadašnjost svoje škole i kraja.

- Učenici vršnjaci iz cijele Europe imaju iste želje, interese i snove i ovakvi susreti i druženja za njih su sjajan način za sticanje novih znanja, za razvijenje vještina i unapređenje znanja engleskog jezika. Na našem EcoStep in Europe putu dosad smo se bavili temama ekoturizma (u Rumunjskoj) i eko destinacija (u Sloveniji), a u sljedeća četiri dana susreta u Hrvatskoj bavit ćemo se temom zdrave hrane. Kroz projektne aktivnosti tijekom susreta predstavit ćemo našim gostima znamenitosti i ljepote našega kraja, naše Županije i Hrvatske. Potrudit ćemo se da upoznaju običaje Hrvata, a posebice našu hranu – zaključila je ravnateljica Švelec-Juričić.

Projekt traje 24 mjeseca od rujna 2018. do rujna 2020., nositelj projekta je škola iz Litve, a Osnovnoj školi Bisag kao partneru dodijeljena je financijska potpora od 22.686,00 eura.

Nakon razgleda škole tijekom kojega su naši gosti posjetili svaki razredni odjel, družili se s našim učenicima i učiteljima i upoznali svakodnevni život naše škole u poslijepodnevnim satima za njih smo pripremili još niz aktivnosti.

Opremljeni pregačama sa znakom našega projekta koje je donirala Općina Breznica krenuli su u avanturu pripremanja tradicionalnih hrvatskih jela. Kroz četiri radionice naučili su kako se spremaju štrukli od sira i jabuke, kako se kuha juha od buče, kako se sprema namaz od bučinih sjemenki, a u četvrtoj su radionici pripremali zdrave smoothije od voća, povrća i dodataka poput meda, zobenih i chia sjemenki i badema.
Uslijedio je posjet Dječjem vrtiću „Pčelica“ gdje nas je dočekao i pozdravio načelnik Općine Breznica Stjepan Krobot, a mali su nas vrtićanci razveselili pjesmama koje su pripremili za naše goste iz
Europe.

Po povratku u školu dočekao ih je pun stol, ali ovaj put delicija koje su sami pripremili tijekom radionica... juha od buče, namaz od bučina ulja, svježi kravlji sir, domaći kruh, raznobojni smoothiji i štrukli od sira i jabuke… vatromet boja, okusa i mirisa našega kraja.

Prvi smo dan našega susreta završili posjetom „Kući magične trave“ u Paki gdje su im domaćini ispričali priču o svojem obiteljskom poljopriprednog gospodarstvu, jedinstvenost njihove certificirane ekološke kozmetike od ljekovitog bilja (melise, mente i smilja) i pokazali proces proizvodnje eko kozmetike od berbe do gotovih proizvoda potput sapuna, šampona, balzama i tonika.

Ovako je to danas izgledalo:

 

 

Članak je preuzet sa stranica Varaždinskih vijesti: https://varazdinske-vijesti.hr/obrazovanje/foto-os-bisag-posjetili-ucenici-iz-litve-slovenije-portugala-i-rumunjske-35351/

Fotografije: Igor DerdićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Ana Keleminec   datum: 21. 10. 2019.

    


« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


  


              

preskoči na navigaciju