preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bisag

 > Naslovnica
VIJESTI

OŠ BISAG ZAVRŠILA JE PROVEDBU TROGODIŠNJEG PROJEKTA "NASILJE PREKO INTERNETA - CYBERBULLYNG"

Autor: Ana Derdić, 23. 3. 2017.

Učenike sedmog razreda u srijedu, 22. ožujka 2017., po treći je put posjetila policijska službenica Tatjana Horvat te održala završno predavanje u sklopu projekta "Nasilje preko interneta – cyberbullying".

Ovi učenici već treću godinu sudjeluju u ovome projektu čiji je cilj podići razinu znanja djece o pravilima ponašanja na društvenim mrežama, osvijestiti ih koje sve opasnosti postoje, naučiti kako ih izbjeći te ukazati na važnost uvažavanja drugih prilikom korištenja interneta i društvenih mreža, informirati roditelje na koje sve načine mogu zaštiti svoju djecu i upozoriti ih na mogućnost ugradnje programa za zaštitu.

Projekt se sastojao od tri komponente. U prvoj su komponenti (tada petaši) anketirani o vremenu provedenom za računalom i načinu korištenja interneta, a u drugoj, kao šestaši, izrađivali plakate na kojima su crtežom poručili kako se treba ponašati na internetu. Cilj je bio osvijestiti druge učenike na postojanje različitih vrsta opasnosti i kako se treba ponašati na društvenim mrežama.

Kroz završno su predavanje ponovili dosad usvojena pravila o ponašanju na internetu i prisjetili se nekih stvarnih događaja vezanih uz nasilje na društvenim mrežama. Uz poučne riječi službenice i prezentaciju jednog učenika Prve gimnazije Varaždin Projekt je uspješno završen. Na samome kraju našoj je školi uručena zahvalnica za sudjelovanje u tom projektu, a učenici su dobili simboličan poklon – kemijsku olovku s porukom „Stop nasilju na internetu“.

Očekujemo da  nakon ovih predavanja i radionica učenici odgovornije i dozirano koriste Internet, da dosadašnje navike počnu mijenjati, da budu svjesni svojih postupaka, a stečeno znanje svakodnevno razmjenjuju što sa svojim vršnjacima, što sa svojim roditeljima. 

 

I na kraju ne zaboravimo…..

SAVJETI KOJE TREBA STALNO PONAVLJATI DJECI

* nikada nikome ne otkriti svoju lozinku (password)
* kreirati postavke u profilu koje štite privatnost
* oprez s objavljivanjem osobnih podataka (broj telefona ili kućna adresa)
* svaku neugodnost ili zlostavljanje od strane nepoznate osobe treba vama prijaviti; ako ne vama onda osobi od dječjeg povjerenja
* svakoga tko šalje neželjene ili neprimjerene poruke ili sadržaje treba blokirati, a sadržaj snimiti i pohraniti na svoj hard disc (tipke Ctrl+V+PrtSc Word dokument Paste, Save as) - eventualni dokaz

 

NAJBOLJE OPCIJE ZA RODITELJE

* dječja soba bez kompjutora
* razvijanje obostranog povjerenja
* znati pravila ponašanja na Internetu
* instaliranje softvera (blokira sve neprimjerene Internetske sadržaje na djetetovom i kućnom računalu)
* ograničite vrijeme rada na računala (vodite računa da provođenje vremena na igricama i društvenim mrežama dulje od 3 sata dnevno, izaziva stvarnu ovisnost i bitno utječe na djetetov psihofizički razvoj) 
ANKETA
Na školskim izletima najviše se veselim:

    

« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

  

              

        

 

 

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Bisag / Bisag 24/1, HR-42226 Bisag / os-bisag.skole.hr / ured@os-bisag.skole.hr
preskoči na navigaciju